0880040900

iMac blijft hangen op een grijs scherm

Meld je reparatie aan

Meld hier je reparatie aan

Goedemorgen! Met een warme bak thee of koffie hol je naar je iMac, vandaag ga je meters maken! Je zet je iMac aan en staart enkele minuten naar een grijs scherm met een Apple logo en een laadbalk. Ja, dit gaat wel even duren weer.

Na enkele minuten wachten is je thee inmiddels drinkbaar, maar je iMac is er vandaag nog niet klaar voor. “Word je nog wakker?”.

Tijdens het opstarten van je iMac blijft het beeld grijs, je komt niet voorbij het inlogscherm en je iMac reageert niet meer. Paniek! Wat gebeurt er nu met mijn bestanden? Niet gevreesd, neem even een slok thee en lees rustig verder.

Als je iMac niet doorstart komt dit vaak omdat de iMac de software van het besturingssysteem niet kan inladen. Wellicht staan de blauwe schermen (Blue screen of death) van je oude Windows machine nog vers in je geheugen. Deze Mac variant is vergelijkbaar maar vaak eenvoudig op te lossen.

Als je iMac niet opstart kan dat zowel een hardware als softwarematige achtergrond hebben. In dit artikel laten we je zien wat je zelf kunt proberen om jouw iMac weer aan de praat te krijgen. Lukt het je niet? Schakel dan altijd een specialist in. Hieronder lees je wat je moet doen als je iMac blijft hangen bij een grijs scherm.

Stappenplan bij een hangend grijs scherm

Stap 1: Randapparatuur loskoppelen en testen

Het kan zo zijn dat je iMac probeert op te starten vanaf een ander medium dan de harddisk in je iMac. Om dit uit te sluiten koppel je alle randapparatuur van je iMac los.

  1. Zet je Mac volledig uit. Kun je jouw iMac niet meer uitschakelen via de muis of toetsenbord? Houdt dan de aan/uit-knop enkele seconden ingedrukt om de iMac geforceerd uit te schakelen.
  2. Koppel alle randapparatuur zoals printers en externe harde schijven los. (Koppel alleen de stroomkabel (grapje natuurlijk), het toetsenbord en de muis niet los)
  3. Koppel eventuele internetkabels ook los.
  4. Start je iMac opnieuw op via de aan/uit-knop aan de achterkant van je Mac.

Start je iMac nu wel op?

Geluksvogel! Een van de randapparaten die je hebt aangesloten op je iMac is waarschijnlijk defect en zorgt er voor dat jouw iMac niet opstart. Je kunt dit het beste testen door de randapparaten stuk voor stuk aan te sluiten en de iMac opnieuw op te starten. Start je iMac niet op? Dan heb de boosdoener gevonden!

Start je iMac nog steeds niet op?

Balen! Waarschijnlijk is een hardware matige storing wat het grijze opstartscherm veroorzaakt. We raden je aan om je iMac na te laten kijken door een specialist. Je kunt onze specialisten 6 dagen per week bereiken via onze *klantenservice*.

Zijn mijn bestanden weg?

Ho, wacht! Nog geen paniek! Nee, je hoeft je bestanden niet direct als verloren te beschouwen. In 9 van de 10 gevallen kunnen wij de data die op je iMac staat gewoon weer terug halen. Het is wel belangrijk dat je zelf niet meer gaat experimenteren met je iMac. Dit verkleint de kans op een succesvol data-herstel.

Waar vind ik een specialist?

Check altijd eerst of je nog garantie hebt op je iMac. Standaard levert Apple 24 maanden garantie op alle apparatuur. Valt jouw apparaat buiten de garantie? Dan kun je het beste op zoek naar naar een specialist die je helpt met de reparatie van jouw iMac. Wij kunnen je ook helpen met de reparatie van je iMac. Kom langs bij onze servicepunten of laat jouw iMac thuis ophalen voor een diagnose.

Het grootste Apple Authorised Service Provider netwerk van Nederland

Laat je device vakkundig repareren in één van onze repair stores. Bij ons krijg je eerlijk en vrijblijvend advies, met altijd een lekkere kop koffie.

Zoek een Repair Store bij jou in de buurt
servicepointmap