0880040900

MacBook met Vochtschade - Wat nu?

Meld je reparatie aan

Het gebeurd iedereen wel een keer, of het nou je eigen schuld is of niet, het gebeurd. Er gaat een glas drinken over je laptop heen, je laat je iPhone in het water vallen of achteraf bleek het geen succes te zijn om dat ene telefoontje te plegen terwijl het regende. Vocht is de aardsvijand van elektronica maar het hoeft niet funest te zijn, dat staat als een paal boven water!

Wanneer er vocht in je apparaat terecht komt wordt het elektrisch circuit onderbroken maar aangezien water geleidend is gaat de stroomtoevoer ineens naar plaatsen waar het niet direct hoort te komen. Het gevolg hiervan is dat bepaalde chips of zekeringen doorbranden en corroderen. Hierdoor is het circuit permanent onderbroken en zal je apparaat in de meeste gevallen niet meer werken, dat hangt er een beetje vanaf welk circuit aangetast is.

Rijst, or not to Rijst?

In het onverhoopte geval dat jouw geliefde apparaat toch vochtschade oploopt is je eerste reactie vaak om hem gelijk uit te zetten en in een bak rijst te laten drogen in de hoop dat het weer werkt. En dat is waar de meeste schade ontstaat, het is heel goed om het apparaat direct uit te zetten (en als het mogelijk is, de accu los te halen) en eventueel te laten drogen. Waar de meeste mensen de fout ingaan is dat ze na een aantal dagen weer proberen het apparaat aan te zetten met kortsluiting tot gevolg.

Als een circuit onderbroken wordt zal een laptop of iPhone dit direct constateren en zichzelf uitschakelen om verdere schade te voorkomen. Op het moment dat de corrosie nog niet behandeld is maar je het apparaat toch weer aan zet, wordt er stroom geforceerd door de gecorrodeerde onderdelen. Hierdoor ontstaat een kortsluiting die alleen maar meer schade teweeg brengt.

Hoe werkt zo’n behandeling?

Het moederbord van het apparaat wordt vakkundig uitgebouwd waarna deze in een speciaal apparaat gaat waarin de vochtschade door middel van ultrasone geluidsgolven behandeld wordt. Na deze behandeling weten we zeker dat al het vocht eruit is en kunnen we gericht gaan zoeken naar doorgebrande of defecte onderdelen. Na het vervangen van deze kleine onderdeeltjes is de kans heel groot dat het apparaat weer volledig zal functioneren!

Uiteraard zit er niet alleen op het moederbord vocht, het hele apparaat wordt netjes schoon gemaakt en gedroogd zodat we andere defecten uit kunnen sluiten. Zo sneuvelt bij een laptop eigenlijk altijd het toetsenbord, gelukkig zijn die prima te vervangen.

Gelukkig is vochtschade dus niet funest voor je apparaat, als je de juiste stappen onderneemt is de kans bijzonder groot dat alles het gewoon weer gaat doen. Probeer dus niet in ijdele hoop je apparaat opnieuw aan te zetten in de hoop dat hij het nog doet, want vochtschade is vochtschade en vroeg of laat gaan er problemen op treden. Wees dus slim en laat hem eerst behandelen, zo kun je nog jaren genieten van je apparaat!

MacBook aanmelden voor reparatie

Het grootste Apple Authorised Service Provider netwerk van Nederland

Laat je device vakkundig repareren in één van onze repair stores. Bij ons krijg je eerlijk en vrijblijvend advies, met altijd een lekkere kop koffie.

Zoek een Repair Store bij jou in de buurt
servicepointmap