0880040900

Videokaart iMac defect? | Fixers.nl

Meld je reparatie aan

Videokaart iMac defect?

01-04-2016 door Roy Erdmann - Apple, iMac

Videokaart iMac vervangen

Als je iMac niet meer opstart of gekleurde (vaak groene) strepen in het scherm laat zien dan heb te maken met een defecte videokaart. We zien dit defect erg vaak voorkomen bij modellen van 2009 t/m 2013. Door het strakke design van de iMac is er weinig ruimte voor koeling in de machine.

De videokaart wordt continu warm en de koelpasta droogt in de loop der jaren uit waardoor de videokaart in je iMac oververhit raakt.

Vanzelfsprekend is dit euvel te repareren. Echter is de reparatie van de videokaart echt een specialistische klus die maar weinig partijen kunnen uitvoeren. De defecte videochip/GPU zal namelijk moeten worden vervangen. Een pitte soldeerklus dus!

Wat zijn de symptomen?

  • Strepen in het scherm
    Je iMac vertoont na het opstarten verticale strepen in het scherm. Deze strepen kunnen verspringen of bewegen en lopen vaak van boven tot beneden.
  • De iMac start niet op
    Je iMac blijft hangen tijdens het inladen van de software. Dit komt vaak doordat de videokaart een storing geeft. Echter kan het ook voorkomen dat de Harddisk van je iMac defect is.
  • Oververhitting
    De videokaart in je iMac wordt heel warm waardoor de iMac zichzelf na enige tijd uitschakelt.

Hoe gaat de videokaart stuk?

Oververhitting. Dat is de reden dat je videokaart defect is gegaan. Door het strakke design van je iMac is er weinig ruimte in het apparaat voor een goede koeling. Daarom zijn de videokaarten die geplaatst worden in iMacs voorzien van een aparte koelunit die de videokaart direct koelt.

Voor een goede overbrenging van de koelunit en de videokaart wordt koelpasta gebruikt. Deze koelpasta heeft dezelfde structuur als tandpasta en zorgt voor een overbrenging van de verkoeling op de videokaart. De koelpasta droogt echter in de loop der jaren uit en wordt hierdoor brood en brokkelig. De koeling wordt niet goed meer overgebracht en je videokaart gaat defect.

Wie kan mij helpen?

Ik raad je aan om de reparatie van de videokaart altijd uit te laten voeren door een échte specialist die verstand heeft van Microsoldering. In veel gevallen kan namelijk de videokaart zelf worden gerepareerd en hoeft deze niet te worden vervangen.

Wij zijn in staat om de videokaart zelf te repareren. Tijdens dit proces dat reballen heet vervangen we de defecte videochip op de videokaart voor een nieuwe chip. Daarbij gebruiken we een ander type soldeertin, namelijk loodtin.

Door Apple wordt tijdens de productie van de iMacs Zilvertin gebruikt omdat dit materiaal goedkoper is. Het nadeel van dit materiaal is echter dat bij regelmatige verhitting en koeling het Zilvertin broos wordt. Hierdoor maakt de videochip geen goed contact meer met de kaart en kan er kortsluiting ontstaan.

Het grootste reparatie netwerk van Nederland

Laat je device vakkundig repareren in één van onze Service Points. Bij ons krijg je altijd eerlijk en vrijblijvend advies, met een lekkere kop koffie.

Zoek een Service Point bij jou in de buurt

Fixers stores