0880040900

WannaCry Randsomeware Virus Verwijderen

Meld je reparatie aan

Je zult het vast wel op het nieuws gehoord hebben, het Nationaal Cyber Security Center meldt dat er een nieuw virus in omloop is dat zowel bedrijven, overheden en particulieren aanvalt. Deze ransomware is bijzonder agressief en heeft inmiddels meer dan 200.000 slachtoffers gemaakt in meer dan 150 landen en dit loopt nog op! Onder de getroffenen vallen onder andere Telefonica, een grote Spaanse telecomprovider, en meerdere Britse ziekenhuizen. Maar wat is dit virus nu precies, wat doet het en hoe kan je het voorkomen?

WannaCry-ransomware

De naam van dit nieuwe virus is WannaCry en komt binnen op je apparaat via een email. In deze mail, die er netjes uit ziet en geen spelfouten bevat, wordt een Word bestand meegestuurd. Als je dit bestand opent krijg je een melding waarin gevraagd wordt of het bestand in een oudere versie van Word geopend mag worden aangezien het bestand beschadigd is en door de nieuwe versies van Word niet geopend kan worden.

Als je akkoord geeft om het te openen in een oudere versie dan wordt er door middel van een beveiligingslek een script gedraaid op de achtergrond die het virus installeert. Prompt zal je bureaublad achtergrond veranderen en krijg je een melding dat al je bestanden versleuteld zijn. Er wordt dan om een bedrag van 300 dollar te betalen door middel van BitCoins waarna je bestanden weer vrijgegeven worden. Het is echter niet gegarandeerd dat je bestanden ook daadwerkelijk vrijgegeven worden, er wordt dan ook geadviseerd om dit bedrag niet te betalen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is lastig om dit virus te voorkomen door middel van een goede antivirus, omdat je zelf namelijk akkoord geeft om het bestand te openen in een oudere versie van Word zal je antivirus programma deze niet altijd uit zichzelf detecteren. Alleen de betere antivirus programma’s, die overigens ook de nieuwste updates nodig hebben, zullen het bestand herkennen en je ervoor waarschuwen.

Inmiddels heeft Microsoft in de nieuwste beveiligingsupdate wel een beveiliging ingebouwd die het lek waarmee het virus zich installeert dicht. Het is dus van groot belang om je Windows en Office versies goed up-to-date te houden. Echter is dit geen garantie dat het virus zich niet alsnog kan installeren als je toestemming geeft voor het uitvoeren in de oudere versie van Word.

Zoals altijd ben je zelf eigenlijk het belangrijkste antivirus programma, praktisch alle virussen heb je zelf in de hand. Vertrouw je een bepaalde link, download of bestand niet? Open het dan niet of laat het bestand eerst volledig scannen door je antivirus programma. Bestanden die je ontvangt van onbekende afzenders kun je het beste negeren tenzij je zeker weet dat het veilig is.

Het is al te laat… You WannaCry now!

Als je het virus eenmaal te pakken hebt is er niet veel wat je zelf nog kunt doen. Het bedrag wat er gevraagd wordt om je bestanden vrij te geven wordt door grote instanties afgeraden om te betalen, er is geen zekerheid dat je na de betaling ook daadwerkelijk je bestanden terugkrijgt.

Wanneer je het virus te pakken hebt kun je langskomen op een van onze vestigingen, onze monteurs kunnen met speciale decryptors proberen je data terug te halen en het virus verwijderen. Een andere mogelijkheid is het virus isoleren en vervolgens een backup van het systeem terugzetten waarna het geïsoleerde virus alsnog verwijderd kan worden, het is dus belangrijk dat je goed je back-ups blijft maken.

Het grootste reparatie netwerk van Nederland

Laat je device vakkundig repareren in één van onze Service Points. Bij ons krijg je altijd eerlijk en vrijblijvend advies, met een lekkere kop koffie.

Zoek een Service Point bij jou in de buurt

Fixers stores