0880040900

Tips voor een snellere smartphone

Meld je reparatie aan

Telefoons worden vaak trager naarmate u ze langer in gebruik heeft en wanneer u ze veel gebruikt. Speciaal voor de smartphones die langzaam beginnen te worden, zet Fixers hier een aantal tips op een rijtje om uw telefoon sneller te maken. We beginnen met algemene tips die gelden voor de meeste smartphones. Vervolgens hebben we nog twee categorieën met tips, één voor smartphones met iOS en één voor Android-smartphones. Mochten de tips niet werken en laat u liever een expert zoeken naar de oorzaak? Kom dan naar Fixers, onze monteurs onderzoeken graag naar het defect van uw telefoon. Voor een bent u bij Fixers aan het juiste adres! Onderzoek is altijd kosteloos (m.u.v. vochtschade).

Algemene tips

Tip 1 | Browesergeschiedenis verwijderen

Een smartphone kan langzamer worden doordat het geheugen van uw telefoon vrij vol zit. Een makkelijke manier om even wat geheugen vrij te maken is het verwijderen van de geschiedenis van uw browser. Kies in de browser-opties voor totale geschiedenis wissen en uw telefoon wist alle internetgeschiedenis van uw smartphone.

Tip 2 | Sluit apps af

Verwijder apps uit het werkgeheugen van uw telefoon door ze helemaal af te sluiten. Op iOS doet u dit door twee keer op de home-knop te drukken en vervolgens alle apps naar boven te vegen. Bij Android doet u dit door op de multitask-knop te klikken vervolgens alle apps naar links of rechts te vegen.

Tip 3 | Verwijder apps

Iedere app die u niet gebruikt op uw telefoon neemt ruimte in, ook al heeft u deze goed afgesloten. Verwijder nutteloze apps van uw telefoon om geheugen te besparen.

Tip 4 | Leeg de cache van apps

Wilt u wel zo veel mogelijk geheugen van apps verwijderen, maar de app zelf wel op uw telefoon houden? Op Android kunt u dit gemakkelijk doen door in uw instellingen naar het submenu apps te gaan en daar kunt u per app de cache legen. Op iOS is het lege van de cache helaas niet zo makkelijk. Hiervoor moet u namelijk eerst de app helemaal verwijderen van uw telefoon om deze vervolgens weer te herinstalleren. Dit kost wat meer tijd dan op een Android smartphone, maar zorgt er wel voor dat uw smartphone beduidend sneller kan worden.

Tip 5 | Update uw Smartphone

Zorg ervoor dat uw smartphone op de nieuwste versie van uw besturingsysteem draait. Nieuwe versies kunnen namelijk voor verbeteringen zorgen waarmee u telefoon sneller kan worden. Update uw iOS, Android of Windows versie dus altijd.

Tip 6 | Verwijder uw WhatsApp geschiedenis

Evenals uw browser geschiedenis, kunt u ook uw WhatsApp geschiedenis wissen. Wilt u uw oude berichten niet voor altijd kwijt zijn, dan kunt u altijd een back-up maken van uw geschiedenis zodat u deze later nog kunt teruglezen.

Tip 7 | Herstart uw Smartphone

Misschien wel de meest kostenefficiënte tip uit deze lijst is deze tip. Zet uw telefoon uit en weer aan. Hierdoor sluit de telefoon alle achtergrondprocessen af en begint u uw telefoonsessie weer met een frisse start.

Tip 8 | Wifi verbinding uitzetten

Heeft u geen wifi-verbinding maar u wifi wel aanstaan? Dit kost geheugen want uw telefoon is nu constant opzoek naar een wifi-signaal om mee te verbinden. Zet daarom uw wifi uit wanneer u dit niet gebruikt. Is uw heeft uw Android telefoon of ? Kom dan langs bij Fixers voor een .

Tip 9 | Fabrieksinstellingen

Uw smartphone kunt u volledig resetten door uw telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Let op, als u dit doet bent u alles kwijt wat er op uw telefoon staat. Maak daarom eerst een back-up van uw telefoon zodat u uw contacten, foto’s, etc. niet kwijt raakt.

Tip 10 | Beperk het aantal homescreens

Door zo min mogelijk homescreens te hebben hoeft u smartphone minder rekenkracht te gebruiken wanneer u uw telefoon aanzet. Zet apps in een map om zo meer apps op één homescreen te zetten.

Tip 11 | Gebruik geen bewegende wallpapers.

Bewegende wallpapers kosten extra geheugen bij het aanzetten van uw telefoon. Kies daarom voor een statische wallpaper om uw telefoon zo sneller te maken.

Tip 12 | Schakel uw GPS uit

GPS kunt u gebruiken om de locatie van uw telefoon nauwkeurig te bepalen. Maakt u echter geen gebruik van uw GPS omdat u uw telefoon bijvoorbeeld niet gebruikt voor navigatie, zet de GPS dan uit. Doe dit ook als u uw GPS tijdelijk niet gebruikt

Tip 13 | Verwijder foto’s, video’s en muziek

Het verwijderen van uw browser-geschiedenis en WhatsApp-geschiedenis is natuurlijk een goede manier om wat ruimte vrij te krijgen op uw telefoon. Wilt u echter veel geheugen vrijmaken, verwijder dan foto’s, video’s en muziek van uw smartphone. Deze bestanden nemen namelijk een stuk meer ruimte in dan de tekst in WhatsApp en in uw Browser.

Tip 14 | Schakel Bluetooth uit

Net als bij wifi en GPS, zet Bluetooth ook uit als u hier geen gebruik van maakt. Ook Bluetooth zoekt constant naar andere apparaten om mee te verbinden.

Tip 15 | Monitor uw processen

Blijft uw smartphone toch langzaam ondanks dat u deze tips heeft gevolgd? Download dan een task monitor waarmee u kunt zien welke apps veel geheugen gebruiken. Overweeg apps die veel geheugen verbruiken te verwijderen om zo geheugen te besparen.

iOS

In deze categorie vindt u tips die alleen gelden voor iPhones en iPads. Heeft u geen iOS toestel, maar een Android toestel? Scroll dan naar beneden, hieronder vindt u namelijk een lijst met tips speciaal voor Android.

Apple tip 1 | Zet synchronisatie uit

Ga naar instellingen > algemeen > ververs apps op de achtergrond, om in te stellen welke apps op de achtergrond zichzelf mogen verversen. Hoe minder apps zich verversen op de achtergrond hoe beter.

Apple tip 2 | Schakel automatische achtergrondprocessen uit

Door in uw instellingen automatische achtergrond processen uit te schakelen, gaan uw apps niet uit zichzelf zich updaten. Dit kunt u instellen bij de iTunes en & Appstore in uw instellingen.

Apple tip 3 | Zet Spotlight uit

Spotlight helpt u zoeken door al uw bestanden, maar vergt tegelijkertijd ook geheugen van uw telefoon. Zet spotlight uit door in je instellingen naar algemeen -> zoeken met spotlight te gaan. Vink hier alle opties af om Spotlight helemaal uit te schakelen.

Apple tip 4 | Verhoog het contrast

Sinds iOS 7 zijn er doorschijnende elementen in de interfaces te vinden. Door het contrast van deze elementen te verhogen kun je dit effect uitschakelen en dit maakt uw telefoon merkbaar sneller. Probeer het maar eens in uw controlepaneel uit door op vanaf de onderkant van uw scherm naar boven te vegen.

Apple tip 5 | Download PhoneClean Pro

Installeer PhoneClean Pro op uw computer en sluit uw iPhone aan op deze computer. Met PhoneClean pro kunt u uw iPhone sneller maken door overbodige bestanden van uw iPhone te verwijderen.

Apple tip 6 | Verminder bewegingen

Stel in dat uw iPhone minder bewegingen maakt tussen verschillende schermen door. Dit kunt u doen in instellingen -> algemeen -> toegankelijkheid en kies dan verminder beweging. U telefoon maakt minder gebruik van animaties waardoor uw iPhone zichtbaar sneller wordt.

Android

Hier vindt u een lijst met tips speciaal voor Android toestellen. De algemene tips aan het begin van de pagina gelden ook voor Android toestellen, maar om uw telefoon nog iets sneller te maken hebben we hier nog wat tips op een rijtje gezet voor uw Android smartphone of tablet.

Android tip 1 | Gebruik geen widgets

Widgets zijn soms erg fijn om te gebruiken om snel informatie te krijgen zonder een app te openen. Jammer genoeg zorgen widgets er voor dat uw smartphone ook een stuk langzamer kan worden. Verwijder daarom al uw widgets van uw home en lockscreen.

Android tip 2 | Gebruik CCleaner

CCleaner is een app waarmee u uw Android toestel schoon, snel en veiliger kunt maken. Met een simpele knop kunt u alle achtergrond processen verwijderen (en meer als u dat wilt!).

Android tip 3 | Gebruik geen taskmanagers

In tegenstelling tot tip 2, kan het ooit ook juist goed zijn om geen taskmanagers (zoals CCleaner) te gebruiken. Sommige taskmanagers zorgen er namelijk juist voor dat uw telefoon langzamer wordt. Ben dus altijd kritisch wanneer u een taskmanager-app installeert.

Android tip 4 | Leeg uw SD-kaart

Een overvolle SD-kaart is niet snel. Leeg daarom uw SD-kaart zodat uw toestel sneller wordt wanneer deze iets van uw SD-kaart nodig heeft. Uw SD-kaart kunt u het best legen via uw computer, daar kunt u dan ook meteen een back-up maken zodat u uw gegevens niet definitief verwijderd zijn.

Android tip 5 | Zet animaties uit

Animaties zijn de bewegingen die zorgen voor een mooie overgang tussen verschillende schermen. Door naar instellingen te gaan en ontwikkelaarsopties te gaan. Kunt u geen ontwikkelaarsopties vinden? Ga dan naar in uw instellingen naar over deze telefoon en tik zeven keer op uw build-nummer. Ga in de ontwikkelaarsopties naar vensteranimatieschaal, overgangsanimatieschaal en duur van animatieschaal en verlaag deze van 1x naar 0.5 of naar off.

Android tip 6 | Zet automatische synchronisatie uit

Ga in uw instellingen naar accounts en stel daar in welke accounts op de achtergrond aan mogen blijven staan en welke niet. Als u de synchronisatie van een app uit zet betekent dit dat deze niet meer uit zich zelf opzoek gaat naar binnenkomende meldingen. Wilt u bijvoorbeeld wel WhatsApp berichten blijven ontvangen zonder WhatsApp iedere keer te openen, laat WhatsApp dan aan staan in dit menu.

Android tip 7 | Gebruik een andere launcher

De launcher van uw telefoon is de software die uw apps en home screen en dergelijke opstart en gebruikt. Deze oplossing om uw telefoon sneller te maken is wel een wat technischere oplossing en raden wij alleen aan aan mensen die weten wat ze doen. Nova Launche of Apex Launcher zijn voorbeelden van launchers waarmee je telefoon aardig wat sneller kan worden.

Android tip 8 | Overklok uw telefoon

Wederom een technischere tip, maar zeker een tip die nuttig kan zijn is om uw telefoon te overklokken. Hiervoor zult u eerst uw telefoon moeten rooten en vervolgens een app zoals Android Overclock of SetCPU gebruiken om uw telefoon te overklokken. Let hierbij wel op dat u uw telefoon niet te ver overklokt om oververhitting en andere gevaren voor uw telefoon te voorkomen.

Android tip 9 | Installeer een custom ROM

Een custom ROM installeren is wederom een wat technischere oplossing om uw telefoon sneller te maken. Met een custom ROM kunt u bijvoorbeeld uw telefoon extra opties geven en zo dus ook een uw telefoon instellen met minder opties waardoor uw telefoon sneller kunt worden.

Android tip 10 | Root uw telefoon en update deze

Helaas worden niet alle updates van Android (meteen) uitgerold voor alle telefoons waardoor uw telefoon dus updates kan missen die er eigenlijk voor zouden moeten zorgen dat uw telefoon sneller wordt. Wanneer u uw telefoon root kunt u de nieuwste versie van Android installeren.

Android tip 11 | Maak Chrome sneller

Is uw Chrome browser langzaam? U kunt de browser meer geheugen toekennen door in een nieuw tablet de volgende url in te typen: chrome://flags/#max-tiles-for-interest-area. Selecteer uit dit menu dat u 512 in plaats van 128 wilt toekennen en Chrome zal sneller worden doordat deze meer geheugen van uw telefoon mag gebruiken.

Android tip 12 | Verplaats apps naar uw SD-kaart

Uw interne geheugen kan vol raken naarmate u meer apps op uw telefoon heeft staan. Plaats daarom apps die u niet vaak gebruikt naar uw SD-kaart.

Android tip 13 | Verwijder apps op uw homescreen

Wanneer u veel apps op uw homescreen heeft staan, kost het voor uw telefoon meer tijd om op te starten. Zet uw apps daarom zo min mogelijk op het homescherm, maar open ze vanuit het app menu.

Het grootste reparatie netwerk van Nederland

Laat je device vakkundig repareren in één van onze Service Points. Bij ons krijg je altijd eerlijk en vrijblijvend advies, met een lekkere kop koffie.

Zoek een Service Point bij jou in de buurt

Fixers stores