0880040900

Vergeet niet om tijdens de koude winterdagen ook je smartphone goed in te pakken!

Meld je reparatie aan

De winter staat weer bijna voor de deur. Al zou je dat met het mooie najaarsweer van de afgelopen dagen niet zeggen. Over een maand (of misschien nu al) lopen wij weer allemaal met dikke jassen, truien, mutsen en handschoenen. Hoe goed bescherm jij eigenlijk jouw smartphone tegen de kou?

Misschien wel slim om daar over na te denken. Bij Fixers zien we dat de koude wintermaanden voor veel smartphoneproblemen zorgen. Grote temperatuurschommeling kunnen bijvoorbeeld veroorzaken. Goed opletten met je smartphone dus wanneer de temperaturen onder het vriespunt komen!

Meld hier je reparatie aan

Grote smartphonefabrikanten waarschuwen voor kou

Als je alle kleine lettertjes in de algemene voorwaarden goed gelezen hebt, dan weet je het vast al. Elke grote smartphonefabrikant waarschuwt er namelijk voor om hun producten niet bij koude temperaturen te gebruiken. Zij geven zelfs een indicatie tegen welke temperaturen hun producten bestand zijn. Bij Apple is dit bijvoorbeeld tussen 0 en 35 graden Celsius. Samsung neemt het iets ruimer, die geeft als indicatie tussen de -20 en 50 graden Celsius.

Volgens onderzoek stoppen de meeste smartphones met werken bij een temperatuur van -40 graden Celsius, maar ook andere wat hogere temperaturen kunnen smartphoneproblemen veroorzaken. Wat hebben wintertemperaturen dan voor invloed op jouw smartphone?

  • 10 graden – Bij de meeste smartphones wordt het beeldscherm minder fel.
  • -10 graden – Sommige smartphones krijgen batterijproblemen.
  • -20 graden – De meeste smartphones gaan uit.
  • -30 graden – De meeste smartphones krijgen lcd- en batterijproblemen.
  • -40 graden en lager – Alle smartphones werken niet meer.

Vrieskou en jouw smartphone

De twee grootste problemen veroorzaakt door te lage temperaturen zijn een langzaam lcd-scherm en een batterij die niet goed werkt.

Waarom je lcd niet goed werkt bij lage temperaturen

Lcd-schermen kunnen door de kou niet meer reageren of blauw worden. Hoe kan dat? Een lcd-scherm werkt met vloeibare kristalmoleculen. Echter, de blootstelling aan lage temperaturen kan bubbels veroorzaken of de vloeibare moleculen aggregeren (wat betekent dat de samenstelling van de moleculen verstoord wordt).

Dit kan tot permanente schade aan je scherm leiden!

Bij lage temperaturen komt een scherm dat donkerder wordt of zelfs een gehele black-out vaak voor. Dus: de volgende keer dat jouw scherm traag wordt, stop hem direct weer in je broekzak!

Waarom de batterij van je smartphone snel leegloopt bij lage temperaturen

Herinner je nog de scheikundelessen op de middelbare school? Smartphonebatterijen produceren stroom, dankzij een chemische reactie die elektronen van het ene contact naar de andere laat stromen. Echter, lage temperaturen zorgen ervoor dat deze chemische reactie langzamer gaat. Daardoor hebben batterijen bij koude temperaturen meer energie nodig om jouw smartphone te kunnen laten werken. Vandaar dat jouw smartphonebatterij sneller leegloopt wanneer het koud is.

Wanneer jouw smartphone (en batterij) weer opgewarmd is, zal de batterij in de meeste gevallen gewoon weer gaan werken. In sommige gevallen gebeurt dit niet. Jouw smartphone heeft dan last van een zogenaamd ‘memory lock’. Hierdoor zal de batterij altijd slecht blijven werken.

Koud weer kan ook schade aan de printplaat van je smartphone veroorzaken. Een beetje vergelijkbaar met een bestraten weg die na verloop van tijd gaat scheuren door blootstelling aan warme en koude temperaturen (doordat beton uitzet en krimpt bij temperatuurwisselingen). Hetzelfde kan gebeuren met je smartphone, wat op den duur slechte circuit aansluitingen veroorzaakt.

Hoe bescherm je jouw smartphone tegen de kou?

De beste (en meest logische) tip is natuurlijk: zet je smartphone uit wanneer je hem in koud weer nodig hebt. Er zijn nog een aantal andere zaken waar je rekening mee kunt houden:

  1. Laat je smartphone opwarmen

Jijzelf hebt ook even tijd nodig om op te warmen wanneer je buiten in de kou bent geweest. Hetzelfde geldt voor je smartphone. Lucht in jouw smartphone kan namelijk gaan condenseren, waardoor vochtschade kan ontstaan. Is het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur zeer groot, wacht dan minimaal 15 minuten met het aanzetten van je smartphone. Heb je vochtschade opgelopen aan je smartphone? Volg dan deze handige .

  1. Berg je smartphone warm op

Heb je jouw smartphone in je broekzak? Zorg er dan voor dat de batterij tegen je lichaam aanzit, zodat warmte overgedragen kan worden. Beter is het nog om je smartphone in een binnenzak te bewaren van je jas. Dan is deze ook direct beschermd tegen smeltende sneeuw van een sneeuwballengevecht!

  1. Extra power

Merk je dat door de kou je batterij snel leeg is? Dan kun je natuurlijk ook zorgen voor een extra batterij. Denk aan een powerbank. Ook is het verstandig om zoveel mogelijk apps en functies uit te zetten om batterij te besparen. Maak het scherm iets donkerder of zet gps en mobiele data uit.

Heb je toch nog problemen met je smartphone? Kom dan langs bij een Fixers Servicepunt. Of het nu gaat om Samsung of , Tilburg, Nijmegen, Den Bosch of Almere, je bent van harte welkom. Kun je niet langskomen? Maak dan gebruik van de 24-uursservice.

Wat zeggen anderen over ons

  zeer goed

Gebaseerd op 1327 reviews op trustpilot
Lilian
16 juni 2021
Mobiel stuk...spontaan binnengewandeld…

Mobiel stuk...spontaan binnengewandeld (vandaag). Mobiel ter plekke hersteld. Ikke blij. Perfecte service!

Jacqueline van Koningsbrugge
15 juni 2021
Mijn held van de dag!

Mijn held van de dag! Wat ben ik vandaag ontzettend snel en goed geholpen. Ik ben ZZP'er en zonder laptop ben ik niets. Vandaag kon ik ineens niet meer typen.... Sherman van Fixers, IJburg heeft mij gelijk geholpen en 20 minuten later stond ik met een werkende laptop weer buiten. Heel fijn!

Annefien Posthumus
14 juni 2021
Ongelooflijk goed geholpen met een…

Ongelooflijk goed geholpen met een probleem dat eigenlijk buiten hun doel viel!!!! Top personeel!

Het grootste Apple Authorised Service Provider netwerk van Nederland

Laat je device vakkundig repareren in één van onze repair stores. Bij ons krijg je eerlijk en vrijblijvend advies, met altijd een lekkere kop koffie.

Zoek een Repair Store bij jou in de buurt
servicepointmap

Al onze blogs