20 tips om je smartphone sneller te maken

Een trage telefoon is een veelvoorkomend probleem voor veel telefoongebruikers. WhatsApp openen om een berichtje te lezen duurt langer dan een 100 meter sprint en een filmpje laden duurt dan nog veel langer. Alleen al bij de gedachten aan het spelen van een simpel spelletje loopt je telefoon al vast. Herkenbaar? Fixers zet voor jou 20 tips op een rij om je telefoon sneller te maken.

telefoon sneller maken

Maak je cache leeg

Alle applicaties op je telefoon nemen ruimte in beslag wat eigenlijk niet nodig is om de applicaties te laten werken. Die data kan eenvoudig verwijderd worden. Op Android doe je dit door naar je instellingen te gaan > applicatiebeheer en dan per app op cache legen klikken. Dit kan ook sneller door, bijvoorbeeld, de app Cache Cleaner te downloaden. Om de cache van een iOS app te legen moet je de desbetreffende app verwijderen (en weer opnieuw installeren).

Je WhatsApp geschiedenis wissen

Schoon het geheugen van je telefoon op door je WhatsApp geschiedenis te wissen. Wanneer je de berichten niet definitief wilt verwijderen kies je de optie back-up maken van WhatsaApp. Met behulp van deze optie kan je al je berichten mailen naar jezelf.

Update je telefoon

Je telefoon voorzien van de nieuwste versie software kan ervoor zorgen dat je telefoon sneller wordt. De nieuwste software is vaak beter ingericht waardoor er slimmer wordt omgegaan met je data en je telefoon dus sneller wordt.
Heb je een vrij oude telefoon? Dan is het slim om eerst even op te zoeken op internet of een update je telefoon wel sneller maakt. Het komt namelijk soms voor dat een oudere telefoon langzamer wordt door een update.

Sluit alle apps af

Applicaties op de achtergrond gebruiken geheugen zonder dat je ze gebruikt. Zeker bij Android is dit het geval omdat daar applicaties actief blijven op de achtergrond. Deze applicaties afsluiten kan er dus voor zorgen dat je telefoon sneller wordt.

Start je telefoon opnieuw op

Om alle overbodige achtergrondprocessen af te sluiten kun je de telefoon opnieuw opstarten. Wanneer je dit doet weet je zeker dat er geen achtergrondprocessen aan staan die je niet nodig hebt.

Verwijder apps die je niet nodig hebt

Heb je applicaties op je telefoon staan die je niet nodig hebt? Verwijder deze dan. Zo komt er extra ruimte vrij op je telefoon waar je telefoon gebruik van kan maken. Dit zorgt ervoor dat je telefoon sneller wordt.

Zet je wifi uit wanneer je deze niet gebruikt

Ben je niet thuis of op je werk en heb je dus geen wifi? Zet dan je wifi uit. Wanneer je namelijk geen wifi-verbinding hebt, is je telefoon constant opzoek naar nieuwe verbindingen. Behalve dat dit slecht is voor de snelheid van je telefoon, is het ook nog eens slecht voor je accu.

Verwijder widgets

Heb je een Android telefoon en gebruik je widgets op je homescreen of lockscreen? Verwijder deze dan om je telefoon weer sneller te maken. Widgets kosten namelijk relatief veel geheugen wat ervoor zorgt dat minder geheugen over blijft voor andere dingen.

Monitor je processen

Kijk welke apps veel processor geheugen in beslag nemen en sluit deze apps goed af na gebruik of verwijder de apps helemaal. Bij Android kun je dit doen in je instellingen menu onder het submenu apps, bij iPhone moet je hier een app voor downloaden zoals Acitivity Monitor Touch of Devicestats.

Zet automatische achtergrondprocessen uit

Bij iOS kun je automatische achtergrond processen uitschakelen bij instellingen van de iTunes & App Servicepunt. Hier kun je afvinken dat bepaalde apps niet uit zichzelf updates downloaden. Bij Android kun je dit doen onder instellingen > datagebruik > menu (rechtsboven) > achtergrondgegevens beperken.

Terug naar fabrieksinstellingen

Een extreme maatregel is je telefooninstellingen terug zetten naar fabrieksinstellingen. Dit is misschien geen normale handeling alleen het kan wel helpen om je telefoon weer sneller te maken. Het is wel slim om eerst een back-up van je telefoon te maken om op die manier geen gegevens te verliezen.

Geschiedenis wissen van je browser

Je browser slaat automatisch verschillende links op. Elke link via Facebook of een andere medium wordt opgeslagen op je telefoon. Het is daarom handig om je browser af en toe te legen op je smartphone. Hoe maak je hem leeg op een iPhone? Ga naar Safari > Bladwijzers > Geschiedenis > Wist. Op een Android? Menu > Meer > Instellingen > Privacy Configuratie > Cookies & Caches > Wis.

Zo min mogelijk homescreens

Beperk je aantal homescreens, veel homescreens beperken je snelheid van je telefoon. Wanneer je een telefoon ontgrendelt met veel homescreens moeten alle schermen de applicaties laden. Dit vraagt veel vermogen van je telefoon waardoor de snelheid wordt vertraagd.

Gebruik geen taskmanagers

Wat blijkt is dat taskmanagers bij nieuwe versies van Android meer kwaad doen dan goed. Wat blijkt is dat ze op de achtergrond blijven draaien wat je telefoon snelheid vermindert.

Gebruik een statische wallpaper

Een bewegende wallpaper ziet er misschien leuk uit maar gebruikt enorm veel vermogen. Vooral op oude toestellen kan dit de reden zijn waarom een toestel traag is. Gebruik dan een statische (stilstaande) afbeelding om een vertraging te voorkomen.

Verplaats apps naar de SD kaart

Apps op Android toestellen kunnen geïnstalleerd worden op het interne of op een SD kaart. Plaats apps die je minder gebruikt op je SD kaart, wanneer apps op je interne geheugen staan starten sneller op. Kijk dus goed welke plaats je je apps geeft.

Schakel GPS en Bluetooth uit

GPS en Bluetooth uitschakelen zorgt er voor dat je telefoon minder accu gebruikt. Daarnaast vertragen deze opties ook je telefoon. Gebruik je deze functies niet? Zet ze dan uit!

Foto’s en video’s opruimen

Wanneer je telefoon een te vol geheugen heeft kan je telefoon langzamer worden. Foto’s en video’s nemen veel geheugen in. Alle media via WhatsApp wordt ook automatisch opgeslagen. Kijk dus regelmatig in je galerij om te bekijken of je foto’s kunt verwijderen.

Synchroniseren uitzetten

U kunt er voor kiezen om automatische synchronisatie van je telefoon uit te zetten. App zoals e-mail, Facebook en Instagram synchroniseren zichzelf iedere 10 minuten. Dit kost batterij en geheugen wat je snelheid van je telefoon aanpast. Op een iPhone kan je per applicatie instellen welke app zich mag verversen. Ga naar instellingen > algemeen > ververs apps op de achtergrond. Bij Android-telefoon kun je dit per app instellen via de menuknop of in de instellingen van de app zelf.

Verwijder homescreen-iconen

Veel applicaties die als snelkoppeling werken op je Andorid-homescreen zorgen er voor dat je telefoon trager wordt. Iedere keer dat je je telefoon unlockt moet je telefoon die apps inladen en dit gaat ten kosten van de snelheid van je telefoon.

Is je telefoon sneller maar je kan er steeds minder lang mee doen? Dit kan betekenen dat de batterij niet goed oplaadt of snel leeg loopt. Een nieuwe batterij is dan vaak de oplossing. Kom dan langs Fixers voor een of een andere type telefoon reparatie. Wij onderzoeken graag voor je waar het defect zit en repareren na overleg je telefoon.

Kies je iPhone model

Laat je Apple device vakkundig repareren in één van onze Service Points. Dit kan vaak binnen 30 minuten.

20 tips om je smartphone sneller te maken
 • Snelle reparatietijden
 • No cure, no pay
 • Geen onderzoekskosten
 • Levenslange garantie
 • Gecertificeerde technicians
 • Aantrekkelijke prijzen
 • Hoge kwaliteit onderdelen
 • Grootste van Nederland

Weet je niet wat er stuk is?

Geen idee wat er mis is met je device, of staat je probleem er niet tussen? Geen zorgen! Vraag onze gratis snel diagnose aan en wij doen de rest!

 • Getest door onze gecertificeerde reparateurs
 • Wij onderzoeken je device en bepalen wat er mis mee is.
 • We informeren je over eventuele verdere kosten voordat we verder gaan

Boek nu een gratis diagnose
20 tips om je smartphone sneller te maken

Het grootste reparatie netwerk van Nederland

Laat je device vakkundig repareren in één van onze Service Points. Bij ons krijg je altijd eerlijk en vrijblijvend advies, met een lekkere kop koffie.

Zoek een Service Point bij jouw in de buurt

20 tips om je smartphone sneller te maken

Wij repareren alle merken