Hoe werkt RAM geheugen?

RAM geheugen staat voor Random Access Memory. Hierop wordt data tijdelijk opgeslagen, in tegenstelling tot de harde schrijf waar data wordt opgeslagen voor de langere termijn. Andere namen voor Ram geheugen zijn intern geheugen en werkgeheugen, en iedere laptop of computer maakt hier gebruik van.

Data op het RAM geheugen kan veel sneller worden geopend dan data op een harde schijf. De processor van een desktop of laptop werkt nauw samen met het RAM geheugen. Voor een snelle computer is het daarom belangrijk dat er voldoende Ram geheugen aanwezig is.

ram geheugen

Hoe werkt RAM geheugen

Je zou het RAM geheugen kunnen zien als een kleine harddisk waar de inhoud constant van wisselt terwijl je met de computer aan het werk bent. RAM is alleen véél sneller dan een harddisk. Programma-onderdelen die in het geheugen staan zijn daardoor veel sneller op te roepen dan vanaf de harddisk. Het RAM geheugen is eigenlijk het opslagruim van de processor (naast het cache geheugen) Tijdens het werken met de computer vindt er constante data-uitwisseling plaats tussen de processor en het RAM geheugen.

RAM geheugen is opgebouwd uit miljoenen transistoren en condensatoren die in koppels geheugencellen vormen. De condensatoren kunnen lading vasthouden en kennen daarom twee staten: geladen en ongeladen. Hierdoor kan er informatie voor langere tijd opgeslagen worden in binaire vorm (niet-geladen is 0 en geladen is 1). De rijen geladen en ongeladen geheugencellen vormen een bitreeks, ofwel digitale (en binaire) informatie! De processor kan data in het geheugen zetten en dat later weer opvragen. Zo is bewezen dat de term ‘geheugen’ in elk geval gerechtvaardigd is.

De snelheid van RAM geheugen

De rekensom is bij RAM geheugen vrij simpel. Hoe meer RAM geheugen je in jouw apparaat hebt hoe sneller het apparaat data kan verwerken. Dit zul je merken tijdens het gebruik van de laptop of computer. Vooral als je veel programma’s tegelijkertijd gebruikt kan RAM een groot snelheidsverschil geven. De meest voorkomende sets RAM zijn 4GB, 8GB of 16GB. Natuurlijk kunnen we ook altijd nog meer geheugen bijprikken. Neem in dat geval even telefonisch contact met ons op.

Hoe werkt het upgraden?

Zo simpel mogelijk. Je brengt je computer langs bij ons repair store of meldt deze aan voor een gratis verzending via onze website. Na ontvangst van je apparaat bouwen we het RAM in. Binnen één werkdag kun je weer aan het werk!

Laat je Apple device vakkundig repareren in één van onze Service Points. Dit kan vaak binnen 30 minuten.

Hoe werkt RAM geheugen?

Boek nu een gratis diagnose
Hoe werkt RAM geheugen?

Zoek een Service Point bij jouw in de buurt

Hoe werkt RAM geheugen?