Mijn laptop geeft een blauw scherm

Een blauw scherm wordt ook wel een Blue Screen of Death genoemd. Hierdoor ben je geneigd te denken dat je niets kunt doen aan een blauw scherm bij het opstarten van je laptop, maar niets is minder waar. Een blauw scherm in Windows, ook wel bekend als een stopfout, verschijnt in beeld als er sprake is van een probleem. Dit probleem zorgt ervoor dat je laptop het veiliger acht om opnieuw op te starten en je een foutmelding te geven. Een blauw scherm met foutmelding lijkt het einde van de wereld, maar dit is het niet. In deze blog laten we je zien welke stappen je kan ondernemen om een blauw scherm te verhelpen. Kan je jouw problemen niet zelf verhelpen, dan kan je altijd terecht bij Fixers.

blauw scherm

Waarom is er een blauw scherm met opstarten?

Er zijn meerdere redenen mogelijk waarom er een blauw scherm na het opstarten verschijnt. Windows doet dit wanneer er problemen zijn die, mits onbehandeld, voor verdere schade kunnen zorgen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je Operating Systeem (OS) een probleem signaleert waarbij veel data verloren kan gaan als het onopgelost blijft. Ook kan belangrijke besturingssysteemdata beschadigd zijn geraakt. Daarnaast kan er sprake zijn van hardware problemen of een virus, maar ook iets simpels als oververhitting kan leiden tot een blauw scherm. Vaak staat er een foutcode in beeld. Deze code kan je helpen om sneller de oorzaak te vinden en aan te pakken.

Is mijn laptop oververhit geraakt?

Oververhitting van zowel je laptop als de processor kan leiden tot een blauw scherm. Mocht het apparaat bijzonder warm aanvoelen, dan is het goed mogelijk dat oververhitting de oorzaak was. In zulke gevallen is de oplossing gelukkig simpel. Je wacht een tijdje zodat je laptop kan afkoelen. Als de laptop voldoende heeft kunnen afkoelen, start je het apparaat opnieuw op. Een oververhitte laptop kan vaker voorkomen als de ventilator vies is geworden dan wel versleten is. Je ventilator schoonmaken of vervangen voorkomt dat je laptop in de toekomst snel oververhit raakt. Daarnaast is de kans op oververhitting groter in de zomer.

Wat als je laptop vastloopt tijdens het opstarten?

Naast een oververhitte laptop kunnen er andere oorzaken zijn voor een blauw scherm. Een eerste tip die we je kunnen geven is om de foutcode te noteren en vervolgens online op te zoeken. Daarnaast kan het opnieuw opstarten van je laptop veel problemen verhelpen. Dit werkt bijvoorbeeld in het geval van een crash door een te hoog RAM-gebruik.

Een vaak voorkomend probleem is een defect aan de grafische driver. Dit kan opgelost worden door ten eerste de laptop in veilige modus op te starten. Ga naar het Configuratiescherm en verwijder de huidige grafische driver. Start de laptop opnieuw op en installeer een nieuwe driver. Als nieuw geïnstalleerde software problemen geeft, kan het verwijderen van deze software de oplossing zijn. In het geval van een virus kan je virusscanner dit wellicht aanpakken. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan is de enige oplossing om Windows opnieuw te installeren. Vergeet niet om een back-up van je bestanden te maken. Tot slot kan er sprake zijn van een defect aan de hardware van je laptop, bijvoorbeeld de harde schijf. In zulke gevallen zal een reparatie van je laptop nodig zijn. Bij Fixers helpen we je graag.

Fixers pakt blauwe schermen aan

Mochten de bovenstaande tips je niet helpen om het probleem op te lossen, dan kan je altijd terecht bij Fixers. Vaak is er in zulke gevallen een reparatie nodig of moet een onderdeel van je laptop vervangen worden. Wij helpen je hier graag bij. Dit doen wij voor scherpe prijzen. Kom je langs bij één van onze servicepunten, dan verhelpen wij je problemen vaak al binnen een half uur.

Laat je Apple device vakkundig repareren in één van onze Service Points. Dit kan vaak binnen 30 minuten.

Mijn laptop geeft een blauw scherm

Boek nu een gratis diagnose
Mijn laptop geeft een blauw scherm

Zoek een Service Point bij jouw in de buurt

Mijn laptop geeft een blauw scherm